Mitä sä tiedät tai ymmärrät (kroonisesta) migreenistä? Mitä haluaisit tietää? Mä oon taas keräänyt mielessäni asioita joita ihmiset ei tiedä tai ymmärrä tästä sairaudesta, ja joita joutuu toistamaan monta kertaa viikossa eri ihmisille.

- Kipu on välillä aika hajottavaa. Pää meinaa hajota kivusta, mutta myös siitä kivun aiheuttamasta harmituksesta. (näin lievästi ilmaistuna). Pöllin nyt puolisolta kuvauksen, kun tämä on niin osuva, ehkä pääset jyvälle kivun luonteesta. Kuvittele että sun päätä hakattais seinään  jatkuvasti, tunnista ja vuorokaudesta toiseen. About siltä tää  tuntuu. Paitsi että se pään seinään hakkaaminen tuntuu vielä vähän  mukavammalta. On siis ihan loogista ja ymmärrettävää että aina ei oo niin hyvällä mielellä ja pikkuasiat saa isot mittasuhteet, ja yksinkertaisesti kaikki tuntuu kamalalta. Silti ei välttämättä kyse ole esim masennuksesta tai loppuunpalamisesta.

https://themighty.com/wp-content/uploads/2018/03/xBxG87j2IUAA08yN.jpg.pagespeed.ic.P4GAoXzRV1.jpg

-Migreenikko tarvii lääkkeitä. Pitää olla kohtauslääkkeet, peruskipulääkkeet, estot, tarvittavat kortisonit. Joskus tarvitsee myös ottaa pistoksena tai tipan kautta jotain. Mun lääkedosetti (kyllä, mä käytän sellaista) näyttää varmaan samalta kun mummolla aikanaan. Kuskaan lääkkeet mukana joka paikassa minne menen, koska noita joutuu ottamaan useamman kerran päivässä. Mun pilleriarsenaali saattaa näyttää sun silmään hurjalta, mutta mä todella tarvitsen niitä. On noita kauhisteltu. Varsinkin, kun söin alunperin epilepsiaan kehitettyjä lääkkeitä.

Kuvahaun tulos haulle migraine meme

- En voi vaikuttaa joka kerta kivun pahenemiseen/kohtaukseen. Tiedän pahimmat triggerit ja vältän tietenkin niitä. Mulla näitä on esim alkoholi ja tupakka (voin hyvin elää ilman näitä), valvominen, ruokailuvälien venyminen ja stressi. Toisaalta myös stressin helpottuminen usein laukaisee kivun, ja mulla menee usein eka vapaapäivä koomassa. Toisaalta migreeni voi vaan tulla koska sitä sattuu huvittamaan. Silloin ottaa todella päähän, kun ihmiset jakaa niitä hyvää tarkoittavia neuvoja, miten mun pitäis esim juoda riittävästi. Tai oonkohan tehnyt jotain muuta mikä tämän voisi aiheuttaa. Siis hetkinen... Omako vika se sairaus onkin?

 

- Haluan elää kuitenkin mahdollisimman täyttä elämää. Mulla on harrastuksia. Mulla on lemmikkejä. Tapaan kavereita, ja joskus saatan tulla kotiin jopa iltakymmenen jälkeen. Kun en vaan voi jumiutua olemaan yksin kotona migreenikohtauksen pelossa. Haluan myös käydä töissä, vaikka sekin tuo osaltaan stressiä elämään. En siis todellakaan meinaa antaa migreenin viedä multa koko elämää. Ja palatakseni edelliseen kohtaan, kun en kuitenkaan voi sitä estää vaikka jättäisin kokonaan elämättä.